skip to Main Content

Met ‘Fietsen op de Rails’ beleef je het natuurgebied Holtingerveld op een wel heel bijzondere manier. Je fietst op een railfiets, die gemaakt is van het onderstel van een originele kiplorrie, over smalspoor langs allerlei bezienswaardigheden. Smalspoor, of veenspoor, is 60 centimeter breed. Dit in vergelijking met normaal spoor, zoals gebruikt door de NS, die 1,40 meter breed is. Door de bouw van het spoor, kan deze zonder ondergrondversterking op een willekeurige ondergrond geplaatst worden. Dat maakt het spoor mobiel en aanpasbaar. De kiplorries komen van oorsprong uit Tsjechië. Aldaar werden ze gebruikt in de zoutmijnen.

Foto: Jasmijn Wijnbergen RTV Drenthe

Het 2,6 kilometer lange smalspoortraject loopt van Vlinderparadijs Papiliorama tot aan de oude Schaapskooi in Holtinge, dwars door het natuurgebied met een zeer bijzondere geschiedenis. Onderweg kom je bijzonderheden tegen als grafheuvels, bomkraters, restanten van rolbanen van een vliegveld en zandverstuivingen. Het vliegveld, genoemd Fliegerhorst Havelte, was een militair vliegveld dat tijdens de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog is aangelegd door de Duitsers. Er zijn honderden bommen op het vliegveld gegooid, onder meer in 1944 en 1945. Ondanks deze verwoestende methode zijn er nog steeds restanten duidelijk aan te treffen langs de route. Zo kun je bijvoorbeeld nog meerdere verdedigingswallen van de hangars zien. En dat alles te midden van een prachtig stuk natuur. Zo’n beleving ga je niet snel ergens anders vinden.

‘Fietsen op de Rails’ is bovendien geschikt voor iedere leeftijd en de attractie is toegankelijk voor mensen die in een rolstoel zitten of slecht ter been zijn. Voor deze groep zijn er grotere “veenkarrenbeschikbaar, waar ook een rolstoel op past. Zo kan iedereen op een leuke manier de rijke historie van natuurgebied het Holtingerveld ontdekken.

Back To Top